Verloskundige

Wat doet een verloskundige ?

“Tijdens een weeënstorm of als je moet persen en denkt, ik ga dit niet redden, is daar de verloskundige. Zij (of hij) begeleidt je tijdens dit oerproces waar nieuw leven wordt geboren dat o zo kwetsbaar is. Niets is zo breek- en dierbaar als het kind dat geboren wordt. Verloskundigen staan vrouwen en hun partner bij op een moment in hun leven dat ze nooit meer zullen vergeten, komen in zeer uiteenlopende situaties en in alle lagen van de maatschappij terecht. Zij ondersteunen liefdevol en waar nodig streng en duidelijk (Haest, 2020).

 

Een verloskundige of in traditionele termen een vroedvrouw ‘wijze vrouw’ genoemd, is een medische professional die de periode tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd (periode na de bevalling) bewaakt en begeleidt. Dit betekent dat je een grote verantwoordelijkheid draagt, namelijk die voor de zwangere en voor de (ongeboren) baby. Als verloskundige kan je werken in een thuispraktijk of in het ziekenhuis. Je hebt een eigen spreekuur waar je zwangerschapscontroles uitvoert en voorlichting geeft, diensten waarbij je bevallingen begeleidt en verricht en kraamvisites waarbij je de kraamvrouw en baby monitort.

Het grootste verschil tussen het werken in thuispraktijk en in het ziekenhuis is dat een verloskundige in een thuispraktijk de controles en begeleiding tijdens de zwangerschap uitvoert wanneer deze zonder problemen (complicaties) verloopt. Als er zich complicaties voordoen zoals bijv. een hoge bloeddruk bij de zwangere of een groeiachterstand bij de baby (een medische indicatie) zal de zwangere naar het ziekenhuis verwezen worden, waarbij de klinisch verloskundige (een verloskundige met een aanvullende opleiding) de zorg samen met een gynaecoloog overneemt. Het beroep van een verloskundige valt onder het BIG-register (Beroepen in de individuele Gezondheidszorg) wat betekent dat je elke 5 jaar moet kunnen aantonen dat je voldoet aan de eisen die gelden voor het beroep. Hier valt ook het uitvoeren van verloskundige voorbehouden handelingen zoals bijvoorbeeld het prikken van een infuus, katheteriseren van de blaas, hechten en voorschrijven van medicatie onder.

 

Wat maakt het werk interessant?

Hoe magisch is nieuw leven? Mij verrast het nog elk moment weer! En hoe is het om bij een geboorte aanwezig te mogen zijn? Ik vind het enorm bijzonder om bij dit intense en intieme moment aanwezig te mogen zijn, zie het als een eer en krijg nog geregeld kippenvel! Dit maakt dat ik mijn werk als verloskundige met veel enthousiasme en passie uitvoer. Hou jij van een werkdag die nooit hetzelfde zal zijn en denk jij goed om te kunnen gaan met stress? Werkelijk geen enkele zwangerschap en/of bevalling is hetzelfde en dat maakt het werk van een verloskundige uniek, veelzijdig en onvoorspelbaar!

Als verloskundige moet je onder andere empathisch, daadkrachtig, kritisch, flexibel en communicatief sterk zijn. Dat zijn nogal wat eigenschappen! Tijdens de opleiding tot verloskundige zal er ruim de tijd zijn om deze eigenschappen te ontwikkelen. Daarnaast moet je om kunnen gaan met acute en complexe situaties waarbij je adequaat moet handelen en dus met stress kunnen omgaan. Persoonlijk zie ik het als een uitdaging om in deze omstandigheden te werken en krijg ik hier energie van. Het mooiste vind ik aanstaande ouders te begeleiden/coachen om hun met mijn aanwezigheid vertrouwen te geven, de zorg te bieden die bij hen past en van hun zwangerschap en bevalling een moment te maken waar ze met een warm gevoel op terug kunnen kijken!

 

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1verloskundigeValerie Stoter volgtlokaal
Valerie Stoter
Verloskundige
Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? Ik kwam in aanraking met de verloskunde doordat ik als hbo-verpleegkunde ...