Valerie Stoter

Valerie Stoter

Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen?

Ik kwam in aanraking met de verloskunde doordat ik als hbo-verpleegkunde stagiaire een stage liep op de afdeling Gynaecologie. Daarvoor heb ik nooit gedacht dat de Verloskunde het specialisme zou zijn waar ik in de toekomst zou gaan werken. Ik wist dat ik wel in de acute zorg wilde gaan werken waarbij je kan denken aan de Spoedeisende Hulp, Ambulancezorg of Intensive Care. Echter toen ik ontdekte dat er eigenlijk een soort spoedeisende hulp bestond voor zwangere vrouwen had dit direct mijn hart gestolen. Ik zie een zwangerschap als een natuurlijk proces; de functie van de baarmoeder, de zeer belangrijke rol van de placenta, de baby die je kan voelen en zien bewegen, de oerkracht van een vrouw en de weg die een baby door het bekken aflegt en na geboorte in staat is om zelfstandig te ademen. Een unieke gebeurtenis in een mensenleven!

Vanaf de eerste dag geeft dit vak mij voldoening en kan ik deze voldoening zelfs ervaren in situaties die verdrietig zijn. Het kwetsbare van het leven en de dood kunnen soms heel dicht bij elkaar liggen in dit beroep.

 

Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren?

De fulltime opleiding tot verloskundige is een zware vier jarige Hbo-opleiding welke je kan volgen aan één van de drie verloskunde academies in Nederland. Als toelatingseis zijn de vakken biologie, scheikunde en wiskunde op havo of vwo-niveau verplicht. De opleiding kent aanvullende eisen en een numerus fixus. Het selectie-onderzoek bestaat uit verschillende rondes, zoals een huiswerk opdracht met een toets, werkgroep opdracht en een motivatiegesprek. De opleiding bestaat vervolgens uit een combinatie van theorie (met wettenschappelijke component) en stages waarbij je de onregelmatigheidsdiensten die dit beroep met zich meebrengt ook gelijk al meedraait. De stages zullen zowel in de thuispraktijken als in het ziekenhuis zijn. Daarbij is vaak ook mogelijk om een stage in het buitenland te doen.

Het is ook mogelijk om een fulltime opleiding tot verloskundige in België te doen. Naast dat je daarvoor in België zal moeten gaan wonen is een belangrijk verschil dat het Belgische geboortezorg systeem anders in elkaar zit dan de Nederlandse geboortezorg. Waarbij in België vrijwel iedereen in het ziekenhuis bevalt, word je in de Nederlandse opleidingen ook opgeleid voor het werken in een eigen thuispraktijk en het zelfstandig begeleiden van thuisbevallingen.

Ik heb zelf een hbo-verpleegkunde achtergrond waarbij ik jaren als verpleegkundige in een ziekenhuis werkzaam ben geweest. Deze ervaring en het feit dat ik ondertussen al wat ouder was heeft voor mij in positieve zin bijgedragen aan de opleiding om verloskundige te worden. Omdat ik onder andere al veel medische basiskennis en ervaring in de zorg bezat maakte het doorlopen van deze opleiding voor mij stukken makkelijker. De theorie is veel, maar interessant en vormt de basis om het vak te begrijpen. Je leert over de fysiologie en pathologie van zwangerschap, bevalling, kraamtijd en pasgeborene baby’s. De stages vond ik het leukste omdat je dan alle theorie toe leert te passen en het vak dan ook echt voelt wat veel motivatie geeft. Het moedigde mij aan om het theoretische deel van de opleiding te doorlopen. Zelf ging ik samen met een studiegenootje in het laatste jaar van de opleiding naar de verloskamers van een klein plattenlandsziekenhuis van de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. Een prachtige intense ervaring die ik nooit zal vergeten!

De opleiding tot verloskundige is een bijzondere opleiding waar je naast kennis over zwangerschap en pasgeboren baby’s ook veel leert over de psyche van de mens maar ook zelf een grote ontwikkeling doormaakt. En ondanks dat het een pittige opleiding is zou ik het elke dag weer over doen!