Suzanne Kooloos

Suzanne Kooloos

Suzanne Kooloos

Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen?

Ik hoopte wel ooit iets met kunst te doen, maar ik wilde ook kinderboekenschrijver en dichter (en noem maar op) worden. Die opties heb ik ook onderzocht. Als je zeker weet dat je kunsthistoricus wil worden, kun je gewoon kunstgeschiedenis gaan studeren. Ik heb theater, kunst en geschiedenis gecombineerd in mijn studieprogramma’s, maar bijvoorbeeld ook gelijktijdig een jaar een schrijfopleiding gedaan.

Na mijn studie wist ik heel zeker dat ik historisch onderzoek doen geweldig vond. Dan is het nog een flink traject om ook echt onderzoeker te worden. Vroeger werkte je als onderzoeker misschien vrij snel aan een universiteit, waar je dan tot aan je pensioen kon blijven. Soms lukt dat nog steeds, maar vaker combineren onderzoekers verschillende beroepen. Ik ben bijvoorbeeld ook dramaturg (een beroep in het theater) en gaf ik vorig jaar bijvoorbeeld les aan een opleiding voor jonge cabaretiers. Als je werkt in de culturele sector of in de geesteswetenschap, dan zul je het werk vaak een beetje bij elkaar moeten ‘sprokkelen’

 

Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren?

Zoals je misschien weet, is er de laatste jaren enorm bezuinigd in de culturele sector en de geesteswetenschappen. Het is daardoor heel erg lastig om een betaalde baan te vinden in deze vakgebieden. Zelf werkt ik als ‘buitenpromovendus’, wat in mijn geval betekent dat ik geen geld krijg van de universiteit. Daardoor moet ik op zoek naar andere inkomsten, terwijl ik tegelijkertijd zoveel mogelijk tijd aan onderzoek wil besteden. Gelukkig mag ik nu een jaar in het Rijksmuseum werken. De weg van kunstgeschiedenis studeren naar werken in een museum of een universiteit, is voor de meeste mensen denk ik geen gemakkelijke weg. Maar het kan dus wel, en als dit echt je droom is, moet je je zeker niet laten ontmoedigen!