Menno Tuite

Menno Tuite

Menno Tuite

Gehandicaptenzorg en begeleiding | Amerpoort

Na het behalen van mijn diploma Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg ben ik in de verstandelijke gehandicaptenzorg beland. In het begin merkte ik dat ik zoekende was in de doelgroepen aangezien deze erg uiteenlopen. Al snel ben ik komen te werken in de doelgroep, moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). Dit houdt in dat ik werkte met mensen met een verstandelijke beperking waarin zowel hun motoriek als cognitie en sociaal emotionele functies erg uiteen lopen. Dit ging gepaard met alle vormen van verbale en fysieke agressie.

Het werken met de bewoners loopt erg uiteen. Dit is deels afgestemd op hun mogelijkheden. Met de één maak je meerdere wandelingen per dag, zit je gekoppeld aan een dagstructuur en ben je ondersteunend in de persoonlijke vaardigheden. Met de ander ben je aan het gamen, speel je spelletjes en ben je de motivator om de bewoner zoveel mogelijk zelf te laten doen. Dit al is afgestemd in een multidisciplinair team en gekoppeld aan methodieken waarmee we werken.

Ik kan altijd erg genieten van de kleine overwinningen die je boekt met de bewoner. Wanneer een bewoner zijn doel behaalt, hoe klein dat ook kan zijn, kan dit een trots gevoel geven. Ook de contactmomenten waarin je een lach van de bewoner krijgt zijn erg waardevol. Ook al kan een bewoner niet altijd praten, wanneer deze zich begrepen voelt en dit laat merken krijg je genoeg voldoening.

Binnen de gehandicaptenzorg zijn er genoeg disciplines om plezier uit je werk te kunnen halen. LVB, LVB+, MVG, EVMB, woongroepen, dagbestedingsgroepen, ambulante zorg, groepen met veel persoonlijke zorg en groepen met weinig persoonlijke zorg. Er is genoeg keuze binnen de verstandelijke gehandicaptenzorg. Zo zou iedereen die in de zorg zou willen werken hier de basiszorg kunnen leren.