Jeroen Stomphorst

Jeroen Stomphorst

Jeroen Stomphorst

Sportpresentator radio en tv | NOS, NOS Sport

Jeroen Stomphorst over zijn ervaring met de Beroepenmarkt in 2020:

“Afgelopen dinsdag mocht ik weer naar school. Naar mijn oude school, het Corderius College. Niet om zelf weer in de banken plaats te nemen, maar als ‘docent’. Meer dan 550 leerlingen kwamen met pa of ma naar de Beroepenmarkt. Een mooi initiatief, strak georganiseerd door de Rotary Club Amersfoort Stad, om leerlingen warm te maken voor welk beroep dan ook. Het was moeilijk kiezen voor ze, tussen de bijna 90 (!) beroepen.

Ondertussen was het extra leuk om weer even terug in de tijd te gaan. Er is ontzettend veel veranderd in de afgelopen dertig jaar. Maar de trappen zijn hetzelfde, de tegels op de vloer, de klapdeuren. Het gevoel van vroeger was dus al snel weer terug. Zoeken naar de toiletten hoefde ook niet, ik liep er blind heen. Gelukkig waren die wel vernieuwd. De klaslokalen hadden uiteraard een upgrade gehad en andere nummers, dus ik moest toch even zoeken. Ik was in het tekenlokaal gezet en daar aangekomen haalde ik de stoelen van de tafels, installeerde mijn laptop en kon mijn les beginnen.
De organisatie had mij ingedeeld voor drie blokken van een half uur, kennelijk verwachtten ze veel publiek voor die jongen van tv. Maar helemaal afgeladen was lokaal 211 niet, ik begon met zes mensen. Dat stokoude medium is misschien niet zo populair meer, dacht ik. Ik stak bleek af bij mijn buurman, ingenieur nanotechnologie. Een lokaal verder was het ook druk met vooral meiden die chirurg wilden worden. Er viel niet altijd een peil op te trekken, vertelde de organisatie. Bij de ICT-adviseur bleef het stil en bij de eventmanager was het zo afgeladen vol dat de ouders de gang op werden gestuurd. Ook bij traditionele beroepen als defensie en de politie was het flink druk.

Bij het tweede blok zat het bij mij lekker vol met 25 man. Maar voor hoeveel mensen ik ook sta, enthousiast vertellen over mijn werk kost niet veel moeite. En dat is wat ik de leerlingen vooral wilde meegeven: welk vak je ook kiest, kies iets waar je blij van wordt. Dan is werken alleen maar leuk en wordt het geen last.”

Verschenen in het AD