Rechter

Een rechter moet onafhankelijk beslissingen nemen over geschillen. Die geschillen kunnen over heel veel onderwerpen gaan. Het meest bekend zijn strafzaken, waarin de overheid een burger aanklaagt voor het plegen van strafbare feiten, variërend van een verkeersovertreding tot moord. Maar de meeste zaken gaan over andere onderwerpen: echtscheiding, huur, burenruzie, ontslag, vergunningen en niet betaalde rekeningen. Als rechter zal je altijd eerst moeten uitzoeken wat er precies is gebeurd. Je moet daarvoor goed luisteren naar de betrokken partijen. Ook moet je veel lezen, want vaak hebben partijen allerlei brieven, mails of berichten via social media verstuurd. Als eenmaal vast staat wat er is gebeurd moet je de wettelijke regels toepassen. Daarvoor hoef je de wet niet helemaal uit je hoofd te kennen. Wel moet je goed weten hoe de wet in elkaar steekt en waar je voor een bepaald onderwerp moet zoeken.

Zelf ben ik eerst 10 jaar advocaat geweest voordat ik rechter werd. Nadat ik in 2009 rechter werd heb ik eerst 6 jaar alleen maar strafzaken gedaan. Inmiddels doe ik alweer 5 jaar voornamelijk civiele zaken. Dat zijn zaken tussen burgers en/of bedrijven. Het leuke aan dit werk is dat ieder dossier weer een nieuw verhaal bevat. Als rechter moet je daar de discussiepunten en onduidelijkheden uit halen zodat je die tijdens een zitting kan bespreken. Tijdens de zitting ga je dan met partijen en de advocaten in gesprek. Soms kan je meteen een oplossing bereiken maar vaak moet je na de zitting een vonnis schrijven. Het is dan de kunst om kort en bondig op te schrijven waarom je een bepaalde beslissing neemt.

Om rechter te worden moet je – niet verrassend – rechten studeren. Daarna moet je eerst minimaal 2 jaar ervaring opdoen in een ander juridisch beroep, voordat je kan worden toegelaten tot de rechtersopleiding. De rechtersopleiding duurt tussen 15 maanden en 4 jaar, afhankelijk van hoeveel werkervaring je al hebt.

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1RechterCaspar Inden volgtlokaal
Caspar Inden
Caspar Inden
Rechter
Caspar Inden is sinds 2009 rechter in de rechtbank Amsterdam. Daarvoor was hij advocaat in Utrecht en Deventer. Hij ...