Orthopedagoog

Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is iemand die nadenkt over opvoedvraagstukken en gedragsvraagstukken. Als orthopedagoog ga je samen met de betrokken kinderen, ouders, leerkrachten op zoek gaat naar hoe je met een ontstane situatie om kan (leren) gaan. Ortho staat voor bijzonder , pedagogiek staat voor opvoedkunde. Op dit moment ben ik werkzaam binnen moeder-kindhuis Damaris. Samen met mijn vrouw zijn we dit 10 jaar geleden gestart. De afgelopen jaren zijn er meer dan 15 kinderen bij ons geboren en hebben meer dan 25 moeders bij ons gewoond voor korte (een paar maanden) of langere periode (>2 jaar).

 

Wat maakt het werk interessant?

Iedereen is anders, iedere situatie is uniek en toch doen we in gedrag vaak dezelfde dingen. Eenieder wil graag gelukkig zijn, erbij horen of gewoon met rust gelaten worden. Daarnaast wil iedereen zich kunnen ontwikkelen. Dit gaat niet altijd vanzelf, leven is soms best ingewikkeld. Hier een beetje bij kunnen helpen is mooi om te doen.
In ons moeder-kind huis is het van belang dat er rust heerst, dat een kind een goede start in het leven krijgt. De moeders hebben vaak al veel dingen meegemaakt en dat maakt dat zo rustige start mogelijk niet lukt. Om hier een bijdrage aan te geven is mooi en geeft de betrokken kinderen mogelijk kansen voor een goede toekomst.

 

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1OrthopedagoogRonald Tijdeman volgtlokaal
Ronald Tijdeman
Ronald Tijdeman
Orthopedagoog
Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? Na eerst jaren in de jeugdzorg te hebben gewerkt als groepsleider ben ik ...