Makelaar

Makelaar

Een makelaar bemiddelt bij de koop en verkoop of huur en verhuur van onroerend goed (huizen, kantoorpanden).

Wat doet een makelaar?

Als iemand zijn woning wil verkopen, kan hij een makelaar inschakelen om de verkoop van A tot Z te verzorgen. Een klant die wil verhuizen, kan de makelaar een zoekopdracht geven. De makelaar gaat dan op zoek, in zijn eigen bestanden en die van collega’s, naar geschikte woningen voor zijn klant. De makelaar leidt zijn klant of belangstellenden rond in panden. Als het tot een transactie komt, verzorgt de makelaar de contracten en andere formaliteiten. Hij adviseert de koper over hypotheken.

Verder worden makelaars veel ingeschakeld voor taxaties, het bepalen van de waarde van een woning voor o.a. de fiscus, de hypotheekverstrekking of opstalverzekering. Het gaat hierbij ook om de roerende goederen bij het pand (bijvoorbeeld vloerbedekking en inbouwapparaten).

Naast de dienstverlening rondom woningen houden gespecialiseerde makelaars zich bezig met de bemiddeling van commercieel vastgoed, zoals winkels en kantoren, en agrarisch onroerend goed. Hierbij kun je denken aan boerderijen en melkquota. De laatste sector waarin de makelaar actief kan zijn, is het vastgoedmanagement. Deze makelaar houdt zich dan bezig met de verhuur en het beheer van gebouwen.

Een makelaar heeft niet alleen contact met klanten, maar onderhoudt ook relaties met bijvoorbeeld gemeenten en woningbouwverenigingen, architecten, notarissen, verzekeraars, projectontwikkelaars en hypotheekadviseurs/banken. Niet zelden functioneert de makelaar voor deze partijen als adviseur op het gebied van nieuwbouwprojecten, vererving, onteigening, renovatie en verbouwing.

Bij een succesvolle bemiddeling krijgt de makelaar een bepaald percentage (provisie) van de koopprijs of huurprijs. Makelaars onroerend goed hebben hun eigen zaak of werken in loondienst (bijvoorbeeld bij een bank of makelaarskantoor).

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1makelaarSander van Dronkelaar volgtlokaal