Logistiek en operations research

Wat is mijn vak?

Ik ben professor op het gebied van Logistiek en Operations Research. Dit vakgebied houdt in dat we met behulp van wiskunde proberen om problemen van bedrijven op te lossen die te maken hebben met de stroom van producten van producenten via winkels naar consumenten. Dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een vraag zoals waar een distributiecentrum van Albert Heijn moet komen te staan om ervoor te zorgen dat transportkosten minimaal zijn, of hoeveel voorraad er in een supermarkt moet liggen zonder dat deze voorraad bederft en zonder dat de voorraad snel opraakt.

Als professor werk je aan nieuwe methoden om dergelijke problemen op te lossen. Daarnaast geef ik leiding aan een team van 25 wetenschappers die met onderwijs en onderzoek bezig zijn. Ongeveer 1/3 van deze mensen komt uit het buitenland.

 

Hoe ben ik tot dit beroep gekomen?

Ik heb eerst in de industrie gewerkt als adviseur om bedrijven te helpen met het oplossen van problemen in het organiseren van de stroom van producten tussen fabrieken en consumenten. Ik wilde echter me meer gaan verdiepen zonder dat er tijdsdruk is van een klant om een probleem snel op te lossen, of de druk om omzet binnen te halen. Daarom ben ik aan de universiteit gaan werken, eerst in Amsterdam aan de Vrije Universiteit, nu in Wageningen aan de universiteit (sinds begin 2020)

25Jan, 2022
Sander de Leeuw
Sander de Leeuw
Logistiek en Operations Research
...