Journalist

journalist

Mijn naam is Marco Willemse. Ik werk als schrijvend journalist ofwel verslaggever voor het Algemeen Dagblad, beter bekend als het AD. Dat schrijven doe ik al lang niet meer alleen voor de papieren krant, maar ook voor de website en op social media. En als ik schrijven schrijf, dan klopt dat ook niet meer helemaal, want ik maak ook gefilmde reportages en podcasts.

Ik doe dit werk al heel wat jaren. Het brengt je altijd weer op onverwachte plekken, als je dat wilt ook in vreemde landen, en ieder dag weer ontmoet ik boeiende mensen. Ik kan mijn jonge collega’s natuurlijk veel leren over hoe je een goed interview doet, hoe je een goed artikel maakt en hoe je zorgt dat de krant iedere dag weer vol staat met interessant nieuws. Zij – en misschien straks ook wel sommigen van jullie – wijzen mij de weg in de ingewikkelde digitale wereld en leren mij hoe ik items maak waar goed naar gekeken of geluisterd wordt.

Dat is het mooie van de journalistiek in deze tijd. Het gaat nog steeds om nieuws en informatie en het uitzoeken van interessante zaken, maar we doen het tegenwoordig op veel meer manieren dan alleen op papier. Ieder dag bezoeken meer dan twee miljoen mensen de websites van het AD. Het AD heeft tegenwoordig zelfs een eigen ochtendshow vanuit een eigen studio.

Je ziet het ook terug bij de opleidingen tot journalist. Ze zijn er op hbo- en op mbo-niveau en ze bieden allerlei mediarichtingen aan. Natuurlijk kiest niet iedereen meer voor een stage bij de krant. Tv, radio, internet; allemaal hebben ze journalisten nodig om hun nieuwsprogramma’s en reportages te maken. Het is geen gemakkelijk vak, maar wel heel boeiend en spannend. Je moet nieuwsgierig zijn, een beetje brutaal misschien ook wel, op de gekste tijden willen werken, en je moet er van houden met allerlei verschillende mensen om te gaan. Als je langs komt op de beroepenmarkt dan vraag je maar raak. Dat doe ik ook, elke dag maar weer.

Het is handig als je voor de bijeenkomst de nieuwsapp van het AD op je smartphone zet. Als het ze lukt, mogen je ouders of begeleiders dat ook doen. 

28Jan, 2020
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1journalistMarco Willemse 19 :30 en 20:05B12
Marco Willemse
Journalist
...