Jeugdverpleegkundige

Als jeugdverpleegkundige en jeugdarts hou je je bezig met de gezondheid en ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar. Samen ondersteun je ouders/verzorgers bij de opvoeding van hun kinderen. Daarnaast heb je ook veelvuldig contact met scholen, peuterspeelzalen, wijkteams etc.
In de eerste vier jaar komen ouders met hun kind bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts op het consultatiebureau. Het kind wordt gewogen, gemeten en er wordt gekeken naar de ontwikkeling. Na vier jaar worden kinderen op de basisschool gezien en daarna op de middelbare school.
Als jeugdverpleegkundige kom je ook bij gezinnen thuis voor begeleiding. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een kind moeite heeft met slapen, of met eten.

Adviseren, vaccineren en preventieve zorg zijn de speerpunten voor de jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen die werkzaam zijn bij jeugdgezondheidszorg-organisaties en GGD’en.

Hoe word je jeugdverpleegkundige? Om te beginnen moet je hbo-verpleegkunde studeren. Vervolgens kun je, als je werkzaam bent als jeugdverpleegkundige, de Post HBO opleiding ‘verpleegkundige maatschappij en gezondheid’ volgen.

Voor jeugdarts is de route medicijnenstudie, vervolgens de opleiding tot jeugdarts KNMG.

Lijkt het vak van jeugdverpleegkundige of jeugdarts je wat? Kom dan langs bij de voorlichting, dan vertellen wij je meer!

Michelle van Emous
Michelle van Emous
Jeugdverpleegkundige
Ik ben sinds een jaar aan het werk als jeugdverpleegkundige. Direct na mijn afstuderen als hbo-verpleegkundige heb ...
Rosanne van der Lugt (jeugdarts)
Rosanne van der Lugt (jeugdarts)
Jeugdverpleegkundige
Rosanne van der Lugt Ik werk al 10 jaar met veel plezier als jeugdarts. Voorkomen is beter dan genezen. Zo worden ...