WIE

De Beroepenmarkt Amersfoort wordt georganiseerd door Rotary Club Amersfoort-Stad. De markt is voor alle leerlingen van examen- en vóór-examenklassen van scholen voor HAVO en VWO in Amersfoort en omgeving. Ook leerlingen van VMBO TL en GL zijn welkom, als ze van plan zijn via het MBO door te stromen naar het HBO of WO. Jullie zijn allemaal welkom.

WAAROM

Ook dit jaar is de Beroepenmarkt online. Uitgebreide informatie vind je op de Homepage onder de foto; scroll dus omlaag!

Op deze website kun je onder de knop Beroepen zien welke sprekers meedoen.

Het meedoen aan de Beroepenmarkt helpt je dus bij de keuze van de vervolgopleiding na je huidige school. Voor LOB een belangrijke avond: vraag je decaan er maar naar!

Voor de sprekers/hosts

Een ZOOM-BIJEENKOMST PLANNEN EN STARTEN

Je bent spreker op de online Beroepenmarkt en je plant zelf je sessie in en je start de bijeenkomst op de opgegeven tijd of je bent externe host van een online sessie en je plant deze sessie in voor de spreker en toehoorders. Je hebt van tevoren van de organisatie een mail ontvangen met de mailadressen van de spreker/toehoorders.

Om deze digitale bijeenkomst met Zoom te organiseren:

  • heb je een goede internetverbinding nodig;
  • zorg je dat je ruim van tevoren de Zoom applicatie op je laptop of tablet hebt geïnstalleerd.
    Met de gratis versie kan je bijeenkomsten tot 40 minuten organiseren en/of bijwonen.
  • Zoom kan je hier downloaden: https://zoom.us/support/download
  • en je zorgt ervoor dat de microfoon en de webcam van de desktop, laptop of tablet werken.

Open de Zoom-app op je device.

Met “schedule” plan je een toekomstige bijeenkomst. Je moet hier de dag, tijd en duur van de sessie invullen. De sessies op de Beroepenmarkt duren in beginsel 30 minuten.

Ook kan je aangeven of je al of niet de deelnemers eerst in de “ waiting room” wilt hebben. Als je dat vinkje aanklikt dan moet je de deelnemers wel toelaten tot de sessie! Dat doe je door op “Admit” te klikken als je een melding in het scherm ziet dat iemand in de waiting room is.
Bij veel deelnemers is het wellicht praktischer om het zonder waiting room te doen.

Zet de Video bij de host en de participants op “on”.

Geef aan in welke soort agenda je de afspraak wil plaatsen: gebruik je Outlook, Google Calendar of een andere (als je vanuit apple software werkt zie je dit niet)

Als je dit scherm hebt ingevuld druk je op “save”.
Je wordt dan naar een agenda geleid, Outlook, Google of anders. Daar kan je de gegevens van datum en tijd controleren.
Bij “vereist” (Outlook) of “gasten” (Google Calendar) of “aan” (Apple) voer je de e-mailadressen in van de deelnemers aan de sessie zoals die je door de organisatie toegestuurd hebt gekregen.
In verband met de privacy regels zet je de email adressen van de deelnemers in de bcc!

Je kan de tekst in de mail aanpassen. Standaard staat er: (Je naam) is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

En vervolgens druk je op Send.
De sessie staat gepland!

Het blijkt dat niet iedereen OUTLOOK  of  GOOGLE Calendar gebruikt. Het gevolg is dat de uitnodiging dan niet aankomt. We adviseren je om de uitnodiging (met de links ) ook over de gewone e-mail te sturen. Je kunt dat doen door de uitnodiging uit de agenda te forwarden, de mailadressen te kopiëren en in deze nieuwe mail te zetten. Het kan dus zijn dat de leerlingen de uitnodiging daarom tweemaal ontvangen. Maar liever zo dan niet ontvangen.

DE SESSIE STARTEN

Op de afgesproken tijd open je de link van de sessie. Zie hiervoor ook de toelichting “DEELNEMEN AAN EEN DIGITALE BIJEENKOMST VIA ZOOM”.
Je krijgt een knop “Launch meeting” te zien, waar je op kunt klikken om de bijeenkomst te starten.

Als organisator ben je de host.
Dat geeft je extra mogelijkheden.

Als je onderaan het scherm op “participants” klikt zie je de deelnemers, met bovenaan je eigen naam als host.
Als host kan je je scherm delen. Ben je host maar niet de spreker en wil de spreker een presentatie laten zien dan moet je eerst de spreker host maken. Dat kan in het scherm participants.

Onderaan in het deelscherm Participants zie je Mute all. Dat betekent dat je bij alle deelnemers met één druk op de knop de microfoon van iedereen kan uitzetten (en weer aanzetten). Naast deze knop zie je 3 puntjes (…). Daar kan je nog extra dingen instellen. Bijvoorbeeld dat deelnemers wel zelf hun microfoon aan kunnen zetten.
De host kan de vergadering beëindigen.

WANNEER / HOE

Dinsdagavond 25 januari 2022 vanaf  19.15 uur – ONLINE – inschrijven is helaas niet meer mogelijk

Als je je hebt ingeschreven, ontvang je uiterlijk 24 januari per mail een uitnodiging om deel te nemen aan een online Zoom-sessie met een
beroepsbeoefenaar. Om deze digitale bijeenkomst met Zoom bij te wonen heb je een goede internetverbinding nodig. Zorg je dat je ruim van tevoren de Zoom applicatie op je laptop of tablet hebt geïnstalleerd. Klik hier voor de gratis versie.

In de uitnodiging zit een link waarop je kunt klikken.
Doe dit enkele minuten voor de start van de bijeenkomst, zodat je wat tijd hebt als het niet helemaal goed gaat. Via de link kom je in de bijeenkomst. Soms zie je de mededeling dat je moet wachten tot iemand je toelaat in de vergadering.
Wat ook kan is dat je het Zoom-programma opstart en kiest voor “Join a Meeting” Het scherm vraagt om de z.g. Meeting ID. Deze vind je, met het password, in de uitnodigingsmail voor de sessie (onder de link). Geef je naam op in het tweede veld. Klik dan op “Join”. Voer hierna het Password in dat je via email hebt ontvangen.

Tips voor online bijeenkomsten

Linksonder in het scherm zie je de knoppen mute (geluid gedempt) en video. Hier kan je je geluid en de video aan- en uitzetten. Zet vooral wel je beeld aan; een spreker praat niet graag tegen zwarte vakjes!

De organisator van de sessie kan ook bij iedereen tegelijk het geluid uitzetten.

Als je een vraag wilt stellen dan moet je zelf je geluid aanzetten door op het microfoontje te klikken (“unmuten”).

Als je met de muis onder over het scherm beweegt komen er onderaan in een balk een aantal knoppen tevoorschijn, zoals participants, chats, share screen (scherm delen kan alleen de organisator van de vergadering) en reactions.

  • Wie nemen er deel? Klik op de knop participants en je ziet de lijst met deelnemers
  • Vraag stellen/ opmerking maken? Dit kan je met elkaar afspreken. Als er veel mensen in de sessie zitten is het handig om het zo te doen: onderaan het deelnemersoverzicht (‘Participants’) vind je de knop ‘Raise hand’ (steek mijn hand op). Er wordt dan een handje zichtbaar naast je naam in het deelnemersvenster.
  • Chatten: in de chatfunctie kan je een opmerking of vraag schrijven. Alle deelnemers zullen die zien. Het gebruik van deze functie kan je afspreken met de spreker.
  • Reactions: voor het digitale applaus en nog zo wat.