Ecoloog

Wat doet een  ecoloog?

Bij ecoloog denken veel mensen aan een boswachter, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn! Ecologen zijn experts in kennis over de natuur en vooral op het gebied van hoe de verschillende dingen met elkaar samenhangen. Het zijn daarmee echte ‘systeemdenkers’, die  kunnen met gemak grote patronen ontdekken zoals ‘waarom komt er een wolf voor in Nederland en wat gaat die wolf allemaal doen’, maar ook’ waarom gaat het slecht met onze bijen en wat kunnen we daar aan doen’. Met die kennis en vaardigheden kun je een hele hoop kanten op, ook buiten de biologie of ecologie. Zo kun je ook juist digitale (ICT) services helpen bedenken omdat je ziet hoe data samenhangt of ben je goed in het bedenken van strategieën voor een bedrijf omdat je weet hoe dingen elkaar beïnvloeden.
Als programmamanager van ARISE ben ik verantwoordelijk voor het bouwen van de grootste infrastructuur in Nederland rondom biodiversiteit. Hiermee kunnen wetenschappers, maar ook bedrijven aan de slag om onze biodiversiteitscrisis echt aan te pakken. Als programmamanager moet je kennis hebben van ICT, data, maar ook van DNA technologie en het inzetten van drones om insecten te meten in de natuur. Ondertussen zorg je dat al het werk goed georganiseerd wordt zodat de mensen in het team goed samenwerken, en dat er geld is om het te doen. Kortom met mijn ecologie achtergrond kan ik een hoop verschillende onderwerpen met elkaar combineren en daar kun je een hoop verschil mee maken. https://www.naturalis.nl/elaine-van-ommen-kloeke

 

Wat maakt het werk interessant?

Het is heel veelzijdig wat betekent dat je van veel verschillende onderwerpen iets af moet weten om vervolgens dingen met elkaar te verbinden. Dat verbinden zorgt voor extra magie. Dan kunnen we samen dingen oplossen die we in ons eentje niet hadden kunnen doen. Daarnaast mag ik werken aan biodiversiteit, een onderwerp dat heel belangrijk is voor de toekomst van onze planeet. Je maakt dus echt een verschil. Wie wil dat nou niet?

 

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1ProjectontwikkelaarTjakko Smit volgtlokaal
Elaine van Ommen Kloeke
Elaine van Ommen Kloeke
Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen?   Ik ben niet in een keer van middelbare school tot dit beroep ...