Docent havo-vwo

Overweeg jij leraar te worden?

Er bestaan vast weinig beroepen waarmee je in de dagelijkse praktijk meer vertrouwd bent dan dat van leraar. Zij het letterlijk en figuurlijk vanuit een andere positie dan de man of vrouw die voor de klas staat.

Er is de laatste tijd terecht veel aandacht in de media en de politiek voor het onderwijs. Men beseft dat er in de toekomst voldoende gemotiveerde en deskundige docenten moeten zijn om de nieuwe generaties te kunnen voorbereiden op de toekomst van onze maatschappij. De overheid probeert in ieder geval de laatste tijd, meer dan in het verleden, het nodige te doen om een dreigend groot tekort aan onderwijsgevenden te voorkomen. De salarissen worden verhoogd, en de arbeidsomstandigheden moeten worden verbeterd door onder andere de werkdruk van de docent te verlagen.

Wie op HAVO of VWO voor de klas staat, zal namelijk merken dat hij/zij een uitdagende baan heeft. De hele dag zit er afwisselend een ander publiek tegenover je in het klaslokaal. Dat kan een groep twaalfjarige brugklassers zijn, die nog moeten wennen aan hun nieuwe school. Het lesuur daarna begeleid je een aantal bijna volwassenen van een jaar of achttien, die bezig zijn om zich voor te bereiden op het eindexamen, om maar enkele voorbeelden te noemen.

En dan zijn er natuurlijk ook de vergaderingen met collega’s, gesprekken met leerlingen, ouderavonden, bijscholing, excursies, en niet te vergeten lesvoorbereiding en het corrigeren van toetsen, vaak buiten schooltijd, als je volgens sommige buitenstaanders ‘alleen maar vrij hebt’.

Kortom, het kan soms best intensief zijn, maar het is een levendig beroep dat heel vaak ook veel voldoening oplevert, zeker als je een vak doceert dat jouw eigen belangstelling heeft. En wat is er vervolgens mooier dan te constateren dat je in staat bent om de liefde voor dat vak over te brengen op jonge mensen?

29Jan, 2019
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1Docent geschiedenisMarinus van Santen 20:15-20:45 EN 21:00-21:30221