Boswachter

Bij Staatsbosbeheer kennen wij drie soorten boswachters en afhankelijk waar je interesse of waar je kennis ligt kan je kiezen welke richting je op wilt.

Natuurlijk is het ook nog mogelijk om je binnen Staatsbosbeheer verder te ontwikkelen en in de loop van je carriere te switchen tussen de verschillende richtingen.

Boswachter beheer;     Dit zijn de boswachters die zich met het dagelijks beheer van onze terreinen bezig houden. Er zijn collega’s die zich bezig houden met maaien, blessen, zagen en alles wat daarbij komt kijken. Andere collega’s van beheer houden zich meer bezig met het aanbesteden en het begeleiden van aannemers die bij ons aan het werk zijn. Zij onderhouden ook de contacten met de agrariers die land bij ons pachten.

Boswachter ecologie;   Deze collega’s houden zich bezig met de flora en fauna in onze terreinen. Zij kijken naar de kwaliteit van onze terreinen, ze geven advies over de uit te voeren werkzaamheden zowel op het vlak van beheer als op het vlak van recreatie. Zij houden bij hun advies in de gaten of de geplande natuurwerkzaamheden passen binnen de wet. Voor hun werk zijn zij veel buiten om te inventariseren en te kijken naar de kwaliteit van de natuur.

Boswachter publiek;    Deze boswachters houden zich voornamelijk bezig met recreatie, communicatie en voorlichting. Deze boswachter is het gezicht van een gebied en heeft regelmatig contact met de pers maar ook met allerlei belangengroepen. De boswachter zorgt ervoor dat er op een prettige manier door een brede doelgroep genoten kan worden van de natuur. Het is een hele kunst om alle verschillende soorten gebruikers, wandelaars, fietser, ruiters, hondenbezitters, hardlopers, mtbers enz. te laten genieten zonder dat dit schade toebrengt aan de natuur en op een manier dat zij zo min mogelijk last hebben van elkaar.

Boswachter bij Staatsbosbeheer is afwisselend en mooi werk. Je bent bezig met de natuur en geen dag is hetzelfde!

 

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1BoswachterRein Zwaan volgtlokaal
Rein Zwaan
Rein Zwaan
Boswachter
Rein Zwaan was vliegtuigmonteur en werd boswachter: met recht een carrièreswitch. Als boswachter bij ...