Bedrijfsjurist

Bij de studiekeuze voor rechten kom je veel verschillende overwegingen en motivaties tegen. Ze lopen uiteen van mensen die heel gericht advocaat of rechter willen worden (dat zijn ook beroepen die erg tot de verbeelding spreken natuurlijk), tot mensen die eigenlijk nog niet zo goed weten wat ze willen worden en rechten gaan studeren omdat je daar nog alle kanten mee op kunt. Tot deze laatste categorie behoorde ik en na mijn afstuderen ben ik, na een korte periode bij een advieskantoor te hebben gewerkt, terecht gekomen in het bedrijfsleven. Pas later in mijn loopbaan ben ik ook als bedrijfsjurist gaan werken. Hoe dat gegaan is en hoe mijn werkdag er uit ziet wil ik graag met jullie delen om je een idee te geven dat je met de studie rechten dus inderdaad heel veel kanten op kunt….

Een bedrijfsjurist houdt zich bezig met de juridische zaken van een bedrijf. Als bedrijfsjurist ben je sparringpartner voor management en directie. Je adviseert bij het tot stand komen van contracten, bijvoorbeeld ten aanzien van toeleveranciers en klanten, of bij het opstellen van partnerovereenkomsten. Je adviseert ‘de business’ ook over mogelijke contractuele risico’s en helpt bij het inperken hiervan. Naast contractenrecht kun je zeker ook met andere rechtsgebieden te maken krijgen, bijvoorbeeld privacy, arbeidsrecht, vennootschapsrecht, etc. Ook zijn je onderhandelingsvaardigheden van belang, want naast het feit dat het bedrijf zijn product of dienst goed wil verkopen zal hierbij ook een goed contract moeten worden ‘verkocht’.

Na je studie rechten kun je meteen al aan de slag als bedrijfsjurist, maar je kunt ook een ander pad volgen. In de praktijk zie je dat veel bedrijfsjuristen eerst advocaat zijn geweest en hierdoor veel (proces) ervaring opdoen, bijvoorbeeld hoe je goede contracten maakt en waar geschillen kunnen ontstaan. Later wordt dan de overstap naar het bedrijfsleven gemaakt. Lijkt het je leuk om meer te horen uit de praktijk van een jurist in het bedrijfsleven, kom dan langs om hierover meer te horen zodat je een beeld kunt vormen over deze tak van sport.

Lucas Tessemaker
Bedrijfsjurist
volgt...