Aannemer

Een aannemer is iemand die de leiding heeft bij een bouwproject: hij/zij is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van de bouwactiviteiten. De term ‘aannemer’ wordt zowel gebruikt voor het bedrijf dat de bouw leidt, als voor de persoon die namens dit bedrijf optreedt. Een deel van de werkzaamheden wordt vaak uitbesteed aan een onderaannemer.

Wat doet een aannemer?

De werkzaamheden van aannemers zien er over het algemeen als volgt uit:

Opstellen van een offerte (al dan niet voor een aanbestedingsproject)

Werven van personeel voor bouwactiviteiten

Verkrijgen van (bouw)vergunningen

Verzorgen van de planning

Coördineren van de materiaalinkoop

Inschakelen van onderaannemers

Inrichten van de werkplaats

Aansturen van uitvoerders, werkvoorbereiders, timmerlui en andere vakmensen

Bespreken van ontwerp, bestek en tekeningen met architecten

Bewaken van zaken als veiligheid en gezondheid van het bouwproces (op basis van de wetgeving in het Bouwproces)

Inschatten en op tijd signaleren van risico’s en gevaren met betrekking tot het bouwproces

Het leukste van het werk is dat je iets blijvends maakt en ook altijd kan laten zien wat je hebt gemaakt. Je kan trots zijn op je werk en het staat er voor jaren dus geen vluchtig werk. En je ontmoet veel verschillende mensen waardoor je goed leert samenwerken. Geen dag is het zelfde dus zeker geen saai werk! Je moet goed kunnen luisteren, flexibel zijn en goed met mensen om kunnen gaan.

Minder leuk is het vroege opstaan, vaak onder grote tijdsdruk werken (vooral bij aanbestedingen) en je bent qua uitvoering afhankelijkheid van het weer. Je kunt nog zo goed plannen, als het vriest, sneeuwt of hard regent zul je het roer toch weer om moeten gooien want dan kunnen sommige buitenwerkzaamheden niet doorgaan.

Gezien het grote en blijvende tekort aan vakbekwame mensen (zowel in de werkvoorbereiding als in de uitvoering) kies je voor een grote baanzekerheid als je kiest voor werken in de bouw, doen dus!

Karin Ossendrijver
Karin Ossendrijver
Aannemer
Beroep: Aannemer...