Luchtverkeersleider

Wat doet een luchtverkeersleider?

Luchtverkeersleiders zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het begeleiden van vliegtuigen in ons luchtruim en op Nederlandse vliegvelden. Op de grond zijn wij de ogen en oren van de piloten in de cockpit. We zorgen voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag, houden daarvoor de baan vrij op de grond, controleren overvliegend verkeer én sturen het de goede kant op. Dit kun je vergelijken met denkbeeldige snelwegen in de lucht, waarbij de verkeersleiders de piloten begeleiden om zo snel mogelijk in te voegen op de snelweg.

Naast het werk op de Toren en Approach is er nog het Area Control Center. De luchtverkeersleiders die hier werken, begeleiden vliegtuigen met behulp van radar in de hogere luchtlagen binnen het Nederlandse luchtruim. Ze krijgen het vliegaanbod overgedragen van de luchtverkeersleiding van onze buurlanden en zorgen ervoor dat de vliegtuigen die van alle richtingen ons land binnenkomen op de juiste manier naar de landingsbaan gaan. En andersom natuurlijk!

 

 

Wat maakt het werk interessant?

Elke dag zijn de werkomstandigheden weer anders. Vooral tijdens extreem weer is het ‘topsport’. Hier word je uitvoerig op getraind tijdens je opleiding. Ook de verantwoordelijkheid van het werk en het leuke team zijn dingen die me aanspreken.

 

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1LuchtverkeersleiderVincent Weijand volgtlokaal
Vincent Weijand
Luchtverkeersleider
Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? In het derde jaar van mijn HBO-opleiding liep ik stage. Ik ontdekte toen ...