Manager duurzaamheid in de bouwsector

Wat doet een manager duurzaamheid?

Bewust omgaan met grondstoffen en energie is iets dat meer en meer van belang wordt in de bouwsector. Als onderdeel van een groot internationaal ontwerp- en adviesbureau houd ik me bezig met het verduurzamen van alle processen binnen onze projecten. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar het verduurzamen van stadions en flats, hergebruik van materiaal van spoorlijnen en wegen tot het beschermen en verstevigen van het land via slimme wateroplossingen.

 

Wat maakt het werk interessant?

Het idee en begrip duurzaamheid verschilt enorm per regio, type project en organisatie. Wat mogelijk een goede milieuvriendelijke oplossing zou zijn voor de herten en vleermuizen op de Hoge Veluwe, is dat vermoedelijk niet in de bossen van de Amazone. Als ontwerpers dienen wij continue rekening te houden met de omstandigheden en de beste duurzame oplossingen, die ook nog betaalbaar zijn. En vaak is een duurzame oplossing niet eens zozeer enorm ‘groen’, maar zit het ook in de keuze voor materialen die minder slijten, minder energie kosten bij het opwekken of het vinden van alternatieve oplossingen.

 

Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen?

De bouwsector is van nature een sector waar enorm veel nieuwe grondstoffen worden gebruikt om een groeiende wereldbevolking te voorzien van huizen, snelwegen en dijken. Juist door die enorme negatieve impact op de aarde bij het delven van al die grondstoffen, ligt er ook een hele grote kans om het anders te doen. In de organisatie waar ik werk proberen we met nature-based solutions, hergebruik van materialen en slimmer ontwerpen de impact op de aarde te verminderen en de gebruiksvriendelijkheid van de gebouwde omgeving te verbeteren en vergroenen. Het speelveld is enorm in beweging, wat het daardoor een hele interessante en vernieuwende werkomgeving maakt.

 

Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren?

Ontdekken terwijl je ermee bezig bent. Vanaf het moment dat ik aan het werk ging in 2015 tot en met nu zijn er zoveel nieuwe oplossingen bedacht. Daarnaast is de maatschappelijke urgentie enorm toegenomen, zo ook recentelijk weer bleek tijdens de COP26 in Glasgow. Het is aan de huidige overheden en bedrijven om daadwerkelijk impact te maken en daar proberen we zo goed en zo kwaad mogelijk een steentje aan bij te dragen. Het is regelmatig worstelen, maar we proberen iedereen zo goed mogelijk mee te krijgen in de transitie

25Jan, 2022
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1Manager duurzaamheid in de bouwsectorAuke Boomsma volgtlokaal
Auke Boomsma
Auke Boomsma
Manager duurzaamheid in de bouwsector en Politiek medewerker Volt
...